Upis u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo u školskoj 2022/2023. godini – Informacija

Planom upisa ove godine JU Željeznički školski centar upisuje 3 odjeljenja.

IV stepen – TEHNIČKA ČETVEROGODIŠNJA ZANIMANJA
Elektrotehničar elektronike – 12 učenika (1/2 odjeljenja) minimalno potreban broj bodova iz osnovne škole je 63;
Tehničar za logistiku i špediciju – 12 učenika (1/2 odjeljenja) minimalno potreban broj bodova iz osnovne škole je 63;

III stepen – ZANATSKA TROGODIŠNJA ZANIMANJA
Elektroničar telekomunikacija – 8 učenika (1/3 odjeljenja) nema ograničenja na broj bodova
Elektroenergetičar – 8 učenika (1/3 odjeljenja) nema ograničenja na broj bodova
Elektroničar signalno-sigurnosnih postrojenja – 8 učenika (1/3 odjeljenja) nema ograničenja na broj bodova
Mehaničar hidraulike i pneumatike – 8 učenika (1/3 odjeljenja) nema ograničenja na broj bodova
Saobraćajno transportni operater – 8 učenika (1/3 odjeljenja) nema ograničenja na broj bodova
Zavarivač – 8 učenika (1/3 odjeljenja) nema ograničenja na broj bodova

Prvi konkursni rok – od 21. juna do 28. juna 2022. godine;
Drugi konkursni rok – od 30. juna do 04. jula 2022. godine.


I ove godine Ministarstvo za obrazovanje i nauku KS je raspisalo konkurs za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se upisuju u prvi, drugi i treći razred srednjih stručnih škola u 2022./2023. godini na području KS.
Za našu školu to su sljedeće zanimanja:

1 razred 2 razred 3 razred
Mehaničar hidraulike i pneumatike /
5 stipendija
Mehaničar hidraulike i pneumatike /
5 stipendija
Mehaničar hidraulike i pneumatike /
5 stipendija
Elektroenergetičar /
5 stipendija
Elektroenergetičar /
5 stipendija
Elektroenergetičar /
5 stipendija


Napominjemo roditelje i učenika da svakog radnog dana mogu doći u prostorije naše škole, gdje će im članovi Komisije za upis pružiti sve potrebne informacije o zanimanjima, kao i pomoć prilikom prijave i izbora škola.

Dragi budući srednjoškolci, 

završetkom obrazovanja u osnovnoj školi učenici donose veoma važnu odluku o izboru srednje škole koju žele upisati, a time i izbor budućeg zanimanja. Važno je da se na vrijeme informišete o srednjim školama, kako biste bili u mogućnosti realno odabrati vašu buduću školu, a u skladu sa vašim postignućima i interesovanjima u prethodnom školovanju. 

Vrlo je važno kontinuirano pratiti sve informacije koje se objavljuju na internet stranici Ministarstva i stranici: upis.emis.edu.ba, a na kojoj će biti objavljeni uslovi i kriteriji vrednovanja upisa u programe obrazovanja, svi postupci vezani uz prijave, kao i ostali ažurirani podaci, važne obavijesti i detaljne upute za rad na sistemu. 

Kalendar aktivnosti – termini polaganja eksterne mature

 • Kraj redovne nastave za učenike 9. razreda osnovne škole: 07.6.2022. 
 • Polaganje eksterne mature: 16. i 17.6.2022.
 • Prvi konkursni rok: 21.6.2022. – 28.6.2022.
 • Drugi konkursni rok: 30.6.2022. – 4.7.2022.

Odluka o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo (19.05.2022.)

Odluka o izmjeni Odluke o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo (10.06.2022.)

Važne informacije za učenike koji su osnovno obrazovanje završili izvan Kantona Sarajevo 

Učenici koji su osnovno obrazovanje završili izvan Kantona Sarajevo, a žele upisati 1. razred srednje škole u Kantonu Sarajevo,  dužni su polagati eksternu maturu. Način prijave i druge informacije o tome mogu se naći na https://mo.ks.gov.ba/eksternamatura  (23.5.2022.)

Važne informacije za učenike koji su završili osnovnu školu koja radi po nastavnom planu i programu koji su donijeli organi druge države (Francuska škola CIFS Sarajevo, OŠ „Al-Amel“, Quality Schools International – International School of Sarajevo – QSIS Sarajevo)

 • Učenici koji su završili osnovnu školu koja radi po nastavnom planu i programu koji su donijeli organi druge države u skladu sa vlastitim propisima, dužni su, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17, 30/19 i 33/21) i Pravilnikom o nostrifikaciji/ekvivalenciji inostranih svjedodžbi u osnovnoj i srednjoj školi („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/21), izvršiti ekvivalenciju i nostrifikaciju obrazovnih isprava.
 • U skladu sa članom 6. i 8. Pravilnika o nostrifikaciji/ekvivalenciji inostranih svjedodžbi u osnovnoj i srednjoj školi postupak nostrifikacije i ekvivalencije obrazovnih isprava pokreće se podnošenjem zahtjeva Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na obrascu N/E 1 koji se može preuzeti na web stranici Ministarstva, u dijeli Preuzimanje – Zahtjevi i obrasci.
 • Nakon izvršene ekvivalencije i nostrifikacije, potrebno je da učenici dostave dokumente u OŠ „Osman Nakaš“ kako bi se izvršio unos potrebnih podataka u informacioni sistem i kreirao oID učenicima (obrazovni identifikator) koji predstavlja šifru učenika za prijavu na online sistem.

Informacija za učenike koji će ponavljati 1. razred srednje škole

Učenici koji će ponavljati 1. razred srednje škole u školskoj 2022/2023. godini, a ne žele nastaviti obrazovanje u istoj školi, dužni su obratiti se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje na e-mail: mo@mo.ks.gov.ba kako bi se učenik/ica dodala na konkursni rok. 

U e-mailu je potrebno  navesti sljedeće podatke:

 • ime i prezime
 • naziv srednje škole koju je učenik/ica prethodno pohađao/la
 • oID (obrazovni identifikator)

Napominjemo, ukoliko učenik koji će ponavljati 1. razred srednje škole u školskoj 2022/2023. godini želi nastaviti obrazovanje u drugoj srednjoj školi, dužan je upisati se putem online sistema.

Način prijave:

 • Upis u srednju školu u školskoj 2022/2023. godini vršit će se putem online sistema kojem će kandidati pristupiti preko web stranice https://upis.emis.edu.ba.
 • Kandidati će se prijavljivati na online sistem putem oID-a koji će biti odštampan na svjedodžbama učenika iz Kantona Sarajevo. Učenici izvan Kantona Sarajevo dobit će oID prilikom prijave u osnovnu školu,
 • OID predstavlja šifru učenika/kandidata putem kojeg će učenik kreirati svoj korisnički nalog,
 • Učenici su dužni blagovremeno izvršiti provjeru podataka u sistem,
 • U konkursnom roku kandidat može izabrati najviše tri programa obrazovanja/zanimanja/smjera, u jednoj ili više škola,
 • Tokom konkursnog roka kandidatima će biti omogućena najmanje dva perioda za promjenu izbora programa obrazovanja/zanimanja/smjera

Predaja dokumentacije:
Nakon prvog konkursnog roka objavljuju se rang liste primljenih kandidata u školama putem online sistema, na oglasnoj tabli i web stranici srednje škole.
Nakon objave rang lista primljenih kandidata, učenik je dužan da dostavi slijedeću dokumentaciju u srednju školu u koju je primljen najkasnije četiri dana  od dana objavljivanja rezultata on line upisa:

a) prijavu za upis (prijavu za upis će biti moguće isprintati nakon objave konačnih rang lista iz online sistema – https://upis.emis.edu.ba);
b) izvod iz matične knjige rođenih – ovjerena kopija;
c) svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi – original;
d) uvjerenje o uspjehu učenika u VI, VII i VIII razredu osnovne škole – original;
e) uvjerenje o rezultatima postignutim na eksternoj maturi original i
f) drugu dokumentaciju relevantnu za utvrđivanje broja ostvarenih bodova po kriterijima iz člana 11., 12. i 13. ove odluke

Sve dodatne informacije o online upisu učenika u 1. srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će objavljene blagovremeno na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.