ŽIVE BIBLIOTEKE / JAVNO GOVORENJE ŽRTAVA RATA

Dana 10.06.2022. u sklopu projekta PRO- Budućnost u našoj školi je putem ZOOM platforme , održana još jedna radionica pod nazivom „ŽIVE BIBLIOTEKE / JAVNO GOVORENJE ŽRTAVA RATA“. „Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promoviranje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

Žive knjige su: član porodice nestalih, sestra poginulog borca, raseljena osoba, slijepa osoba žrtva porodičnog nasilja, dijete rata i ratni veteran.

Tokom sat i po vremena, tri osobe, nezavisno od etničke i religijske pripadnosti, javno govore o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju s učesnicima događaja o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život. Učenici su imali priliku razgovarati sa živom knjigom, i pitati ono što možda ranije ne bi imali priliku.

Radionici su prisustvovali učenici/ce trećeg razreda i to: Amina Rizvanović, Hamza Mirvić, Samra Ibrahimović, Edin Rožajac, Edina Olovčić Grabovica, Erza Čilafi kao  i  profesorica Senada Kljuno .