SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

U NAŠ0J ŠKOLI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, a prеmа pоdаcimа Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), mеntаlni poremećaji su rаstući prоblеm mеđu аdоlеscеntimа. Da bi se mentalno zdravlje ljudi zaštitilo, potrebno je uvesti specijalnu edukaciju u škole, prije svega bitno je edukovati nastavno osoblje.

Mentalna bolest je zdravstveni problem koji u značajnoj mjeri slabi mogućnosti osobe da misli, osjeća i radi, izaziva stres i osujećuje funkcionisanje osobe u važnim životnim oblastima. Mentalna bolest ima mnogo imena, klasifikacija, načina prezentovanja, ali zapravo je jedno zajedničko: koči osobu da ostvari svoje potencijale, da bude zadovoljna sobom, svijetom oko sebe, funkcioniše u društvu…

Razlika koju pravimo između mentalnog i fizičkog je ovde najočiglednija. Kad je nečija bolest povezana sa tjelesnim, iskazujemo žaljenje, nudimo podršku, posjećujemo u bolnici, imamo mnogo razumijevanja, strpljenja i bijesni smo na bolest koja je zahvatila našeg rođaka, prijatelja, poznanika. A kada je neko mentalno bolestan? Uplašimo se, sklonimo se, zažmurimo, ne razumijemo, nemamo strpljenja.

Da li ste znali da se kada doživimo socijalno odbacivanje aktiviraju isti receptori mozga kao i kada doživimo fizičku povredu? Usamljenost boli. Ljudima koji imaju mentalni problem je upravo podrška potrebna, a baš  za to su uskraćeni. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost prema njoj jeste.