STRUČNA POSJETA LUCI PLOČE

Dana 19. i 20.04.2018.godine učenici III-S, IV-S1 i IV-S2 odjeljenja naše škole zajedno sa direktorom centra, Čebirić Ibrom i profesorima: Bejtić Hajrudinom, Hajder Irfanom i Dinar Damirom, boravili su u Pločama u stručnoj posjeti Luci.
Domaćin našim učenicima je bio predstavnik Lučke uprave Ploče, gospodin Svemir Zekulić, koji nam je pružio niz iscrpnih informacija vezanih za sadašnje stanje luke ali i planove za budući razvoj. 
Luka Ploče obuhvata oko 230 hektara površine te smo u cilju obilazaka pojedinih terminala morali koristiti naš autobus uz stalnu pratnju lučkog security-a . 
Prva destinacija je bio novoizgrađeni Ulazni terminal koji je trenutno u fazi završetka. Radi se o modernoj građevini koja će uz savremenu tehnološku opremljenost, omogu-ćavati optimalnu učinkovitost svih sudionika lučkog poslovanja. Predviđeno je da se u novim prostorijama smjeste: Lučka uprava Ploče, špediteri, kontrolne kuće, policija carina i druge službe. 
Lukom Ploče upravlja Lučka uprava Ploče dok terminalima upravljaju privatni koncesionari.
Luka osim ulaznog terminala posjeduje još i slijedeće terminale: 
• Kontejnerski terminal, 
• Terminal rasutih tereta, 
• Terminal tečnih tereta i 
• Putnički terminal.
Treminal za rasute terete posjeduje pristanište u dužini od oko 300m. Nastao je po principu javno-privatnog partnerstva između Lučke uprave Ploče i koncesionara „Luke Ploče d.d.“. Lučka uprave Ploče je 2016.godine izvršila izgradnju infrastrukture, dok koncesionar upravo ovih dana privodi kraju ugradnju prekrcajne opreme, sa kojom terminal postaje operativan. Uvjerili smo se da se radi o zaista tehnološki naprednoj prekrcajnoj opremi koja će se koristiti za iskrcaj rasutih tereta iz brodova.
Koncesionar „Luka Ploče d.d.“ je instalirao i prekrcajnu opremu na kontejnerskom terminalu za manipulaciju na principu Lo-Lo tehnologije, dok sam terminal posjeduje i Ro-Ro rampu o čemu nas je izvjestila ovlaštena predstvanica koncesionara. U ovom terminalu smo imali priliku vidjeti i aplikativni softver koji služi za upravljanje i praćenje kretanja robe u luci kao i prilikom njene dopreme odnosno otpreme iz luke, što znatno olakšava rad svih struktura uključenih u transport robe: luke, brodara,špeditera, carine, željeznica itd. 
Operatori terminalima tečnih tereta na području luke Ploče su Adriatic Tank Terminals d.o.o. i Naftni terminali Federacije d.o.o, čije smo infrasturkturne objekte (spremničke prostore na plutajućem objektu (barži), pripadajuće manipulativne cjevovode, punilišta kamionskih cisterni i pretakališta vagonskih cisterni) imali priliku obići.

Osim stručnog dijela posjete, učenici su prvog dana uživali i u ljepotama prelijepog Počitelja i sunčanih Ploča. Nakon noćenja u Doljanima odnosno Gabeli , osvježenje od gotovo ljetnih vrućina našli smo uz hladnu Neretvu u Mostaru i neizbježne skakače sa starog mosta.

OPŠIRNIJE NA NAŠOJ FB STRANICI