SAJAM SREDNJIH ŠKOLA

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Zineta Bogunić otvorila je danas 27.05.2019. godine jednodnevni Sajam srednjih škola, na kojem će se učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole i njihovi roditelji imati priliku upoznati sa programima i zanimanjima koje nude srednje škole.
– Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u vašim životima. Završavate osnovnu školu, pripremate se za maturalno veče, polaganje eksterne mature i nakon svega toga ostaje uvijek pitanje “kamo dalje?”. Upravo zbog toga smo i organizirali ovaj sajam, jer svaka škola u Kantonu Sarajevo može ponuditi mnogo toga, poručila je ministrica Bogunić.
Najavila je da će i ove godine 100 učenika koji izaberu 18 zanimanja koja su deficitarna dobiti od resornog ministarstva stipendiju. Pozvala je mlade da prilikom upisa poštuju svoje želje i kompetencije te da izaberu školu koji oni žele.
Planirano je da 36 škola kroz svoje prezentacije ponudi najznačajnije informacije o svom radu i funkcioniranju, osnovnim djelatnostima kojima se bave, te načinima na koje su ove ustanove povezane sa poslodavcima, te kakva je konkurentnost na tržištu rada nakon završetka ovih srednjih škola.
Ovaj sajam organizira resorno ministarstvo u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, a trajat će danas u periodu od 12 do 18 sati na platou ispred BBI centra.