Međunarodni dan svjetlosti

Učenici naše škola prisustvovali su obilježavanju Međunarodnog dana svjetlosti. Ovu obilježavanje je organizovalo Društvo hemičara i tehnologa Kantona Sarajevo u četvrtak 23. 05. 2019. godine na Prirodno-matematskom fakultetu.
Međunarodni dan svjetlosti (IDL) je proglašen kao praznik koji se na nivou Organizacije Ujedinjenih nacija obilježava godišnje na datum 16. maj/svibanj u čast puštanja u pogon prvog lasera 1960. godine. Izum lasera predstavlja izvrstan primjer kako relativno jednostavna inovacija može uticati na život čitavog čovječanstva. IDL je upravo zamišljen kao globalna inicijativa koja kontinuiraono skreće pažnju čovječanstva na benefite koje svjetlost i svjetlosne tehnologije svakodnevno pružaju u svakodnevnom životu na različite načine, od umjetnosti do vrhunskih tehnologija bez kojih bi savremeni život bio praktično nezamisliv.
IDL se na svjetskom nivou obilježava organizovanjem niza različitih događaja u organizaciji državnih institucija, nevladinih organizaciji, naučnih i istraživačkih centara i udruženja i drugih sa ciljem približavanja i promovisanja svjetlosti i svjetlosnih tehnologija širom čovječanstva.

Društvo kemičara i tehnologa Kantona Sarajevo je nacionalni predstavnik i koordinator aktivnosti za obilježavanje Međunarodnog dana svjetlosti u Bosni i Hercegovini.