Medijska pedagogija u biblioteci

Goethe Institut u Sarajevu zajedno sa Goethe Institutom u Zagrebu i Beogradu su organizovali radionicu za bibliotekare i bibliotekarke pod nazivom „Medijska pedagogija u biblioteci“. Radionica je bila u Sarajevu 27. i 28. septembra 2018. godine. Voditeljice radionice su bile bibliotekarke iz Minhenske biblioteke Judith Bottger i Bianca Franzese.
Upoznale su nas sa Minhenskom bibliotekom i njihovim načinom rada sa djecom i mladima, na koji način oni pokušavaju da privuku mlade. Oni imaju dosta projekata za djecu i mlade, trude se da biblioteka bude prostor prijatan za mlade, prostor za opuštanje.
Na radionici smo imali prilike raditi sa alatima iz oblasti fotografije, filma, raznih aplikacija, isprobati nove koncepte rada, proširiti naše vidike shvatanja novih medija i tehnologija i kako to primjeniti na biblioteku. Predstavili su nam njihove radionice kao što su: Storytelling, Comp@ss, Up date, PIXEL i sl. Radili smo sa aplikacijama kao što su: Comic book, MSQRD (Mascarade), Emoji quiz, Drummers, Keezy, Quiver, Puppet pals, Comic lite, Comics, iMovie, iStop Motion, Book creator, Sound saloon.
Radionici je prisustvovala Davorka Jelić, bibliotekarka naše škole.