Akcija „VIP – Voz ima prednost“

JU Željeznički školski centar u Sarajevu, jedini u Bosni i Hercegovini, po treći put organizuje obilježavanje „Međunarodnog dana svjesnoti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima“, ILCAD. Obilježavanje je održano u Ilijašu na pružnom prijelazu Alića Han, 10. juna 2019. (Restoran Diana) godine, a u relizaciji su učestvovali profesori Dinar Damir, Bejtić Hajrudin, Šatrović Samir i učenici III S razreda.

ILCAD (International Level Crossing Awareness Day) je međunarodna kampanja, koja se provodi u 51-oj državi svijeta u organizaciji Međunarodne željezničke unije (UIC) i u saradnji sa Europskom komisijom i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih naroda za Europu. Svrha kampanje je promijeniti pogrešnu percepciju da su nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima samo problem željeznice.
Ovogodišnja kampanja se provodi pod sloganom „Život je vrijedan čekanja“, a ciljana grupa stanovništva su pješaci učesnici u saobraćaju. Učesnici u saobraćaju u prilikom prelaženja pruge imaju tri predrasude.

 1. predrasuda da je voz spor i da će stići na vrijeme prijeći prugu.
 2. predrasuda da je voz bučan.
 3. predrasuda da će se voz moći zaustaviti na vrijeme.
  Upravo su ovo razlozi zbog kojih smo se odlučili ispred JU Željezničkog školskog centra Sarajevo, da i ove godine obilježimo Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima u našoj državi.
  Naziv akcije koju želimo da provedemo u sklopu naših aktivnosti je: „VIP – Voz ima prednost“.
  Ciljana grupa naše kampanje su učenici osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo koji u toku svojih svakodnevnih obaveza u više navrata prelaze preko željezničke pruge.
  Provođenje Akcije su podržali JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Udruženje inženjera saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

https://photos.app.goo.gl/YuQ4LUQ1pSphxMdE6