Infografika o devet heroja oslobodilačkog rata

U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači dana26.05.2022. godine je predstavljena infografika o devet heroja oslobodilačkog rata – Safetu Hadžiću, Mehdinu Hodžiću, Hajrudinu Mešiću, Adilu Bešiću, Safetu Zajki, Midhadu Hujduru – Hujki, Enveru Šehoviću, Nesibu Malkiću i Izetu Naniću.

Oni su ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dobili Orden heroja oslobodilačkog rata “za izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH”.

Danas predstavljeni projekt je djelo Fonda Memorijala KS, a izradu infografika sufinansirali su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Ministarstvo za boračka pitanja KS, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

Ministri Naida Hota-Muminović, Omer Osmanović i Samir Avdić prisustvovali su promociji, te su, zajedno sa predsjedavajućim Skupštine KS Elvedinom Okerićem, predstavnicima osnovnih i srednjih škola uručili uramljene infografike, dimenzija 100 x 70 cm. One će biti istaknute na vidnim mjestima u školama, s ciljem razvijanja svijesti kod učenika o patriotizmu i domoljublju – univerzalnim vrijednostima za koje su heroji dali ono najvažnije – svoj život.