eTwinning u našoj školi

eTwinning nudi platformu za odgojno – obrazovne radnike (nastavnike, direktore, bibliotekare, itd), koji rade u školama i dječjim vrtićima evropskih država članica eTwinning-a. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, sarađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanje i iskustvo te postati dio najzanimljivije obrazovne zajednice u Evropi. eTwinning se uspješno integrisao u Erasmus+, program Evropske unije u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Kratki opis
Bosna i Hercegovina je multinacionalna zemlja i kao takva se ponekad susreće s nacionalnom i vjerskom netrpeljivošću i netolerancijom. U cilju razvoja vjerske i nacionalne tolerancije kolege iz Hrvatske, Đački dom Ogulin, osmislili su projekat kojim će se učenici bolje upoznati, a time i saznati više jedni o drugima. Na taj način smanjit će se količina predrasuda i stereotipa prema ljudima iz drugih kultura.

Ciljevi
Upoznavanje kulturne baštine u svrhu razvoja tolerantnosti te razbijanja predrasuda i stereotipa.
Uočavanje sličnosti u životu, kulturi i vjeri naroda regije.
Razumijevanje života, kulture i vjerskih običaja različitih nacionalnosti
Razvijanje solidarnosti i empatije prema pripadnicima različitih kultura, nacionalnosti i vjeroispovijesti
Aktivno djelovanje u školi i zajednici na razvoju tolerancije prema različitostima.
Razvoj organizacijskih vještina, kao i vještina suradnje unutar međunarodnih timova.

Radni proces
U projekat je uključeni 3 partneri iz zemalja regije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija). Osim naših kolega koji će ih mentorisati, u projektu će učestvovati po 5 učenika iz svake ustanove. Projekat je planirano ostvariti kroz 10 mjeseci (jednu školsku godinu), pri čemu se u svakom mjesecu ostvaruje po jedna aktivnost propisana planom. Rad je koncipiran na način da voditelj iz svakog učeničkog doma vodi računa o tome da njegovi učenici izvršavaju zadatke. Voditelji projekta vodit će računa o zajedničkim aktivnostima i koordinirati rad kolega. U zadnjem mjesecu provodi se evaluacija projekta u vidu kviza. Komunikacija će se prvenstveno ostvarivati pismenim putem preko platforme TwinSpace. U sklopu projekta učenici razmjenjuju informacije i traže sličnosti između vlastite kulturne baštine i kulturne baštine zemalja regije.

Očekivani rezultati
Projekt planiramo objaviti u obliku javnog TwinSpacea. Na njegovim podstranicama bit će vidljivi radovi učenika kroz proteklih 12 mjeseci. Na samom početku projekta učenici će se međusobno upoznati, izraditi će različite logo-e za projekt te odabrati najboljeg. U sklopu projekta učenici će si međusobno predstaviti tradicionalna jela, najpoznatije fešte, narodne običaje, tradicionalnu arhitekturu, folklor, vjerske običaje, stare obrte specifične za njihov kraj, zaštićena kulturna nematerijalna dobra. U svakom od zadataka učenici će tražiti sličnosti između vlastitih kultura i običaja te kultura i običaja zemalja regije. Na kraju će se provesti evaluacija u vidu kviza i stvaranja zajedničke priče o toleranciji.

  1. aktivnost: Tradicionalna jela
    Zadatak učesnika bio je izraditi PPT na temu tradicionalnih jela. Svaki dom je trebao u prezentaciji obraditi pripremu 2 tradicionalna jela i 2 slastice. Naši učenici su se odlučili za pripremu tradicionalnih jela iz Srbije, po receptima koje su postavili učenici iz RJ Stevan Čolović iz Beograda. Pripremili smo Karađorđevu šniclu i Vasinu tortu.