DAN DRŽAVNOSTI 25.11.

 1. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, potvrđene su njene historijske granice, kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog, demografskog kontinuiteta i razvitka, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
 2. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.
  Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je Bosna i Hercegovina, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.
  Ono što je najvažnije je zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, a to je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih naroda Bosne i Hercegovine.
  Upravo ova činjenica nam je omogućila da se 1992. godine sprovede i referendum za nezavisnost naše zemlje. Nažalost, tu slobodu smo skupo platili, životima naših najmilijih. Zboh toga je moramo još više čuvati i njegovati.
  Godine 1995., 25. Novembar proglašen je Danom državnosti Bosne i Hercegovine.
  Na kraju:
  SVIM UČENICIMA, UPOSLENICIMA NAŠEG CENTRA, TE SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!