100. godina JU Željeznički školski centar Sarajevo

Naša škola ove godine obilježava 100 godina Željezničkog školskog centra Sarajevo.


Dana 11.04.2023 g u našoj školi je održan malonogometni školski turnir povodom 100 godina naše škole. Na turniru su učešće uzeli svi razredi naše škole. Pobjednik turnira je bila ekipa III ms odjeljenja.

Dana 12.04.2023 g. u našoj školi je održan odbojkaški turnir povodom 100 godina naše škole. Na turniru su učešće uzeli: OŠ ”Sokolje”, OŠ ”Aleksa Šantić”, OŠ ”Čengić Vila”, OŠ ”Avdo Smajlović”, OŠ ”Behaudin Selmanović”, OŠ ”Malta”. Pobjednik turnira je bila ekipa OŠ ” Sokolje”.

Dana 13.04.2023. godine povodom 100-te godišnjice Centra održan je školski turnir stonom tenisu.
Prvo mjesto na turniru je osvojio Mersad Žunić IVs, drugo mjesto je osvojio Hadrović Hamza IImes, treće mjesto je osvojio Fazlić Bilal IVs.


Završnicu smo imali u petak, 14.04.2023. u prostorijama Dječije kuće na Grbavici. Voditelji programa su bili Merhunisa Čerkez, profesorica bosanskog jezika i književnosti i Maid Meštrić učenik naše škole.
Prisutnima se prvo obratila Aida Tahirović, dipl.el.ing. koja je zaželjela dobrodošlicu svim prisutnima.


Učenici osnovne škole „Čengić Vila I“ su nas počastili muzičkom izvedbom hora i orkestra škole pod rukovodstvom profesorice Adelite. Uživali smo u prekrasnoj izvedbi pjesme, „Stanica Podlugovi“ i ”Sarajevo, ljubavi moja”.

U želji da na odgovarajući način obilježimo 100 godina postojanja i rada Željezničkog školskog centra Sarajevo, kojem je kroz dugu historiju nekoliko puta mijenjan naziv, odlučili smo se za izradu monografije.
Ova monografija je izmijenjeno i dopunjeno izdanje monografije iz 2003. godine. Napisana je s ljubavlju i posvećena je onima koji su nas zauvijek napustili a utkali su svoju mladost i život u naš Centar, onima koji su svoj radni vijek proveli časno i dostojanstveno otišli u zasluženu mirovinu, stotinama prosvjetnih radnika, administrativnih radnika, tehničkom osoblju, učenicima i njihovim roditeljima, poslovnim pertnerima i svima onima koji su otvorenog srca dali svoj doprinos za dobrobit Željezničkog školskog centra.

Posvećena je i gradu Sarajevu da bude ponosan na školu koja traje stotinu godina.
Promotorica Monografije je bila Velida Tinjak, direktorica I gimnazije.

Kako je biti djevojka u „Željezničkom školskom centru“ prezentirale su nam, Adna i Mirzeta recitalnom „ Želim biti“.

Nije rijetkost da u našim klupama sjede i ljubitelji poezije i lijepe pisane riječi. Ovom prilikom su naši učenici Maid i Eldar pripremili stihove Arsena Dedića „Vlakom prema jugu“.

Brojna su priznanja, zahvalnice, nagrade, odlikovanja, medalje koje stoje na policama Željezničkog školskog centra. Brojne su poznate i uspješne ličnosti svoj radni vijek započeli u našim klupama.
Njihov sjaj, časnost, poštenje i vrijednosti koje su nesebično dali, provodeći dio života u Centru, sjaje i danas i podsjećaju da može i Željeznički školski centar da podari društvu one koji su prvi i najbolji. Jedan od njih je i Edin Džeko, učenik koji je završio našu školu i koji nam je uputio video čestitku.

Najveće je priznanje kada naši učenici postanu roditelji i svoju djecu povjere nama, to je znak da smo uradili nešto dobro i pravo.
Ipak, danas je bila prilika da se mi zahvalimo i uručimo simbolična priznanaja i zahvalnice onima koji su dali doprinos za rad naše Centra. Zahvalnice je uručila dirketorica ŽŠC Aida Tahirović.

Hvala svima koji su svojim dolaskom uveličali naš dan i bili dio ove priče.


Galeriju fotografija možete pogledati na ovom linku.