10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Širom svijeta danas se obilježava 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija.
Ovog ključnog datuma u modernoj istoriji, nacije svijeta su se okupile da pokušaju jednom zauvijek zakopati posljedice genocida koji se pokrenuo tokom Drugog svjetskog rata. Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je jedno od prvih značajnih dostignuća Ujedinjenih nacija i obezbijedilo je osnovnu filozofiju za mnoge pravno obavezujuće međunarodne dokumente koji su uslijedili.
10. decembra 2019. godine od 11 sati, u Parlamentarnoj skuštini BiH (velika dvorana) u Sarajevu, Info centar Europske unije u BiH i Mreža za izgradnju mira obilježili su Dan ljudskih prava zajedno sa više od 500 školaraca iz Bosne i Hercegovine. Zajedno sa učenicima, dužnosnici Europske unije, ambasadori zemalja članica Europske unije, predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini istaknuli su značaj poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Ovom događaju prisustvovali su i učenici naše škole.