1. mart Dan nezavisnosti BiH

Prvog marta se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Odlukom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, a u skladu sa školskim kalendarom, ponedjeljak 01.03.2021. godine je neradni dan.
Svim našim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima škole, čestitam Dan nezavisnosti BiH.
Ovim putem obavještavamo učenike i njihove roditelje da je ponedjeljak 01. mart 2021. godine neradni i nenastavni dan, a da se u utorak 02. marta 2021. godine redovna nastava realizira po rasporedu od ponedjeljka.
Direktorica:
Aida Tahirović, dipl.el.ing.

Zaimović Nudžejma, prof. bosanskog jezika zajedno sa učenicima uradili su zajedno ovaj preljepi video

 

PRVI MART- DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je jedan od onih datuma na koji u ovoj državi različito gledamo, i koji u nama budi različite emocije. Jedan dio naše domovine ga slavi i obilježava, a drugi ne.

Zašto je to tako, za ovaj trenutak nije ni važno! Jer , jednog dana kada i sami budemo dio historije, dio neke statistike, pogotovo neće biti važno ko i zašto nije prihvatao ovaj datum. Ostat će važan samo smisao šta ovaj datum predstavlja, a predstavlja želju i volju za nezavisnošću, za samostalnosću i  za potpunom ravnopravnošću.

Sviđalo se to kome, ili ne, ostat će to jedan od najvažnijih datuma u našoj ne samo novijoj historiji, nego uopće.

Jer tog datuma, 29.02. i  01.03. 1992. godine raspisan je referendum sa samo jednim pitanjem :

“ JESTE LI ZA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU, DRŽAVU RAVNOPRAVNIH GRAĐANA-NARODA BOSNE I HERCEGOVINE – MUSLIMANA, SRBA, HRVATA I DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ŽIVE”?

Na referendum se odazvalo 65% stanovništva, i sa skoro 100-postotnim DA, se odlučilo za samostalnost Bosne i Hercegovine. Bio je to kraj Jugoslavije, ali i početak samostalne države Bosne i Hercegovine. Nedugo nakon referenduma, uslijedilo je i međunarodno priznanje naše države u njenim AVNOJ-.evskim granicama.

Sva dešavanja nakon toga, a bila su strašna i pogubna za sve građane i narode ove države, ne mogu umanjiti značaj tog referendumskog DA!

Nezavisnost je skupo plaćena i zato nas obavezuje na još veću  odgovornost u njenom očuvanju.

Ovi i ovakvi datumi uče nas zajedništvu i pripadanju, spajanju sadašnjosti i prošlosti, i daju osnovu za budućnost.

Obilježavanja ovih datuma, stvaraju osjećaj kontinuiteta, osjećaj pripadnosti, koliko god posebni i drugačiji bili, govore da smo ipak dio jedne zajednice.

Ali bez obzira na sve, voljeti svoju državu, ne znači voljeti ili ne voljeti njene datume, šume, rijeke, planine, vlast…nego znači prihvatati i voljeti ljude sa kojima živimo i dijelimo svakodnevne radosti i probleme.

Ako se okrenemo oko sebe, i nađemo barem malo takvih ljudi, onda možemo reći da volimo svoju domovinu. I zato , VOLITE SE, jer tako se voli Bosna I Hercegovina. I ne zaboravite, ljubav uvijek nadjača sve.
Sretan nam Dan nezavisnosti.
Elvira Muminović Karić, prof. historije