1. mart Dan nezavisnosti BiH

U utorak 1.marta  je državni praznik- Dan nezavisnosti Bosne I Hercegovine.

Na referendumu, održanom 1992. godine građani su se  većinom glasova izjasnili da žele živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine.

Ovim putem, svim uposlenicima i učenicima upućujem iskrene čestitke povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Napomena;

U ponedjeljak 28.02.2022.godine je nenastavni dan .

U srijedu 02.03.2022.je nastava po rasporedu od ponedjeljka.

                                                                                                            D I R E K T O R I CA

                                                                                                              Aida Tahirović, dipl.el.ing.

Dan Nezavisnosti BiH
Život u slobodi, život u suverenoj Bosni i Hercegovini je kroz višestoljetnu prošlost naroda koji su Bosnu i Hercegovinu smatrali svojom domovinom, predstavljao najvažniji cilj i smisao borbe za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ove godine se navršava 30. godina od sticanja nezavisnosti naše domovine koja je međunarodno priznata u svojim granicama.Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine. Nažalost, isti dan – 6. aprila 1992. godine, na dan kada je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.Ogromna cijena koja je plaćena nevinim ljudskim životima, je omogućila život u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.Hrabrost građana Bosne i Hercegovine, koji su svojim životima branili domovinu, izlagali se svakodnevnim bombardovanjma i snajperskim hicima, je razlog što mi, građani Bosne i Hercegovine, danas u slobodi i nezavisnosti obilježavamo ovaj važni događaj u histoji naše domovine – 1. Mart- Dan nezavisnosti.Činjenica da smo već 30. godina međunarodno priznata zemlja u postojećim granicama, predstavlja snagu i podsticaj svim građanima da nezavisnost i slobodu trebamo čuvati i njegovati, a stalne opasnosti kojima se pokušava osporiti i ugroziti nezavisnost naše domovine, trebamo s velikom oprezom promatrati i ne dozvoliti bilo kakav pokušaj gubitka teško stečene nezavisnosti.Svaki građanin ove zemje treba vlastitim primjerom pokazati odanost domovini, spremnost za očuvanje njene nezavisnosti i jasno pokazati da je naše opredjeljenje život unutar Evrope, unutar Evropske unije.
Članovi sekcije Zidne novine i profesorica historije Elvira Muminović Karić

Svim učenicima, njihovim roditeljima, profesorima i ostalom osoblju škole, čestitamo Dan nezavisnosti