Historijat


U aprilu 1923【羽毛布団の打ち直しリフォーム(打ち直し)[お手軽コース](ダブル掛→シングル掛2枚/ツインキルト仕立)[ミュート]ピンク 綿100%】. god【第3類医薬品】ユビテンS[90錠] ×10個セット【セルフメディケーション税制対象商品】. osnovana je Željeznička zanatska &scaron法人印鑑セット/法人 実印 付/法人印鑑 3本セット/オランダ水牛純白・牛角白(高級芯持)/代表印・法人銀行印・角印・3本セット/丸天丸・丸天丸-角天丸/印鑑箱x1個付/印鑑10年保証付/印影デザイナ;kola &ldquo香炉・香立て■ 香炉 平丸型(福寿銀象嵌入) ■瑞峰作(宏采・刻) 青銅(ブロンズ)製 桐箱入り【高岡銅器】;ŽI&ScaronGUCCI グラミースペシャルエディション YA114215【中古】【買取王国】;&rdquoテラモト 灰皿 SK-025 4.5L SU-290-525-0;アコーデオンドア!トーソー アコーデオンドア クローザ エクセル TD-5011〜TD-5012 スモーク, u okviru željezničke radioniceソードアート・オンライン アスナ プレミアムクリスタル LEXACT 新品, a osnovna djelatnost ove &scaronオリバーガル【Blooming Yves】;kole je bila &scaronステンレスワゴン M12型(上ガード付棚 中ベタ棚 下ベタ棚仕様) 間口900×奥行き450×高さ800mm 均等耐荷重:80kg【M12-9045】;kolovanje i osposobljavanje zanatlija za proizvodnju i održavanje željezničkih vozila.

To je bila škola sa tri struke:
► mašinskom,
►elektrotehničkom i
►saobraćajnom.

Kasnije se ova škola razvijala te je 1958. godine osnovana Željeznička saobraćajna tehnička škola u Vogošći, a 1980. god. tadašnja Željeznička škola sa praktičnom obukom “VMC” proširuje svoju djelatnost osnivanjem Elektrotehničke i Mašinske tehničke škole.

Današnji Željeznički školski centar Sarajevo nastao je udruživanjem 1990. god.:

►Mješovite željezničke saobraćajne škole “ŽTŠ”,
►Mješovite elektromašinske škole “ŽIŠ” i
►Đačkog doma.

Na osnovu Zakona o sigurnosti željezničkog prometa (Sl. list RBiH” br. 33 od 1.9.1999.god. čl. 99) i na osnovu općih akata Željeznica BiH koje regulišu pitanje školovanja i obučavanja za stručna zvanja i zanimanja čiji radni zadaci direktno utiču na urednost i bezbjednost Željezničkog saobraćaja, predviđeno je da se obrazovanje i osposobljavanje vrši isključivo u specijalizovanom Željezničkom centru Sarajevo.
Ovo se prvenstveno odnosi na ključna stručna zvanja i zanimanja: tehničar vuče, tehničar tehničko-kolske djelatnosti, tehničar željezničkog saobraćaja, željeznički građevinski tehničar, elektrotehničar signalno-sigurnosnih postrojenja, elektrotehničar elektronike i energetike, te zanimanja trećeg i petog stepena obrazovanja.
Kompleksnost Željezničkog saobraćaja zahtijeva da Željeznički školski centar Sarajevo školuje i obučava kadrove i za druga zanimanja saobraćajne, mašinske i elektrotehničke struke, čiji poslovi i radni zadaci indirektno utiču na urednost i bezbjednost željezničkog saobraćaja.
Prema tradiciji i dosadašnjoj praksi za određena zanimanja III, IV i V stepena složenosti školuju se i obučavaju uglavnom polaznici.